Ergotherapie en Covid-19

Door de recente opmars van COVID-19 is er nog geen revalidatie ontwikkeld voor de lange termijnsymptomen post-COVID bij patiënten. Een op vijf personen kampt met post-COVID symptomen zoals vermoeidheid en kortademigheid. In de praktijk maken wij gebruik van energiemanagement. De resultaten van Yan et al. (2020) en Wootton et al. (2020) ondervonden dat energiemanagement een positief effect heeft op de fysieke gezondheid van de mensen. De therapie werd echter gecombineerd met andere revalidatiemogelijkheden waardoor het geen duidelijkheid geeft omtrent de effectiviteit van energiemanagement bij vermoeidheidsklachten post-COVID.

energiemanagment

Een ergotherapeut geeft energiemanagement in het revalidatieproces bij mensen met klachten van vermoeidheid post-COVID. Aan de hand van zelfmanagementvaardigheden zal de persoon zijn/haar gedrag veranderen. Door de gedragsveranderingen zullen de vermoeidheidsklachten verminderen en zal de levenskwaliteit van de persoon verbeteren.

Zowel Yan et al. (2020) en Wootton et al. (2020) passen energiemanagement toe in hun revalidatieprogramma. De resultaten in het onderzoek van Yan et al. (2020) zijn een stijging in de levenskwaliteit en een positief effect op de fysieke en mentale gezondheid. Wootton et al. (2020) besluit dat de revalidatie effectief is bij milde gevallen. Het doel van energiemanagement is om de levenskwaliteit van de patiënt te verbeteren aan de hand van aanpassingen in de ADL en in de omgeving. Allereerst is het van belang om te ontdekken hoe de patiënt zijn tijd en energie spendeert om inzicht te krijgen waar de problemen zich bevinden. Vervolgens kan er gerichter worden behandeld en advies worden gegeven. 

Energiemanagement is het aanleren van zelfmanagementvaardigheden waardoor de client gedragsveranderingen maakt. Deze gedragsveranderingen resulteren in het ervaren van een verminderd effect van vermoeidheid in het leven. In een sessie van energiemanagement wordt er advies gegeven over vermoeidheid, houding en ergonomie.. De client leert zijn/haar normen kennen en prioriteiten stellen. Er wordt belang gehecht aan de balans in de planning en balans in intensiteit van activiteiten. Daarom wordt er een analyse gemaakt van de uitvoering van de activiteiten door de cliënt.

Lege batterij theorie

Aan de hand van de lege batterij theorie wordt de belastbaarheid van een persoon uitgelegd. Wanneer u gezond bent, is de batterij volledig gevuld en is er voldoende energie om heel de dag inspanningen te doen, zowel fysieke als mentale. Momenteel is uw belastbaarheid verlaagd en is uw batterij minder gevuld. U heeft dus minder energie om doorheen de dag te gebruiken en uw batterij laadt niet volledig op in de nacht.

wat doen we tijdens de ergotherapiesessie

We luisteren graag naar jou vermoeidheidsverhaal, hoe je de dagen plant, … en dan analyseren we dit en geven we advies over hoe je het best u weekplanning, dagindeling en je activiteiten van het dagelijks leven op een energiebesparende manier kan uitvoeren.

Wens je meer informatie? Neem dan gerust contact op.